User Interface design: gebruiksvriendelijkheid boven alles

User interface design & Usability

Alle gebruikers vinden snel waar ze naar op zoek zijn

Wat is een ‘goede’ website of applicatie? Hoe voorkomt u dat uw bezoekers afhaken? Hoe verhoogt u de interactie met uw bezoekers? Vinden uw bezoekers snel en gemakkelijk waar ze naar op zoek zijn? Is uw website aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk? Verschillende factoren waar rekening mee gehouden moet worden bij het ontwerpen van een goede website en applicatie.

Het sleutelwoord hierbij is User Interface Design. Nadenken over gebruiksvriendelijkheid. 

Wanneer gebruikers op een website terechtkomen of met een applicatie werken hebben ze bepaalde verwachtingen, gebaseerd op ervaringen met andere sites.

Vier factoren van User Interface Design die dit verwachtingspatroon beïnvloeden:

Vertrouwde elementen in User Interface Design

Een website moet elementen bevatten waarmee de bezoeker vertrouwd is. Die elementen van User Interface Design zijn hetzelfde bij verschillende sites en komen steeds terug. Bijvoorbeeld: wanneer je op het logo van het bedrijf bovenaan klikt, verwacht de bezoeker terug naar de homepagina te keren.

Eenvoud van User Interface Design

Maak het de bezoeker zo eenvoudig mogelijk. Zorg dat de bezoeker niet verloren loopt in de structuur, maar eenvoudig het vooropgestelde doel kan bereiken. Dit dankzij het eenvoud van User Interface Design. Bijvoorbeeld: inschrijven, contact opnemen, aankoop voltooien,...

Beschikbaarheid van User Interface Design

Bezorg de bezoekers relevante informatie op het moment dat ze die nodig hebben. User Interface Design zorgt voor een grote beschikbaarheid aan informatie. Bijvoorbeeld: tijdens een online aankoopproces verwacht de bezoeker de verzendingskosten te kunnen berekenen bij het begin en niet aan het einde van de betaling.

Herkenbaarheid van User Interface Design

User Interface Design maakt de bezoeker duidelijk waar hij kan klikken en welke interacties mogelijk zijn. Bijvoorbeeld: gebruik maken van herkenbare en vertrouwde visuele kenmerken zoals onderlijnen, een andere tekstkleur of knoppen.

User Interface Design en responsive websites

Door de opkomst van tablets en smartphones moeten we rekening houden met de verschillen tussen diverse soorten toestellen. De schermresolutie, navigatie en het surfgedrag op een tablet of smartphone is immers verschillend dan op een gewone computer. Daarom is User Interface Design erg belangrijk geworden en worden moderne websites aangepast aan deze nieuwe gebruiksvormen en -normen. Wilt u meer weten over onze aanpak en oplossingen voor responsive en mobile websites?

Wil u mee(r) nadenken over gebruiksvriendelijkheid op uw website? Contacteer dan onze user interface designers zodat zij uw website of applicatie gebruiksvriendelijker kunnen maken. Of lees er onze blog '10 UX mythes die we voor u uit de weg ruimen' eerst even op na!

Toegankelijkheid

Wist u dat ook personen met een visuele beperking, blinden en slechtzienden in staat moeten zijn om uw website te raadplegen? Anysurfer is hét Belgische kwaliteitslabel voor de toegankelijkheid van websites. Daarom heeft Anysurfer een handige checklist opgesteld waarmee webdevelopers rekening kunnen houden wanneer zij websites ontwikkelen in functie van deze doelgroep.

Wil u zeker zijn dat alle bezoekers van uw serre aangenaam kunnen slenteren om uw producten of diensten te bekijken? Wilt ook u een toegankelijkere website aanbieden? Contacteer ons dan om het Anysurfer label te behalen.